HTML

Címkék

blog (17) budapest (19) buli (12) cég (7) egyetem (14) élet (39) érzés (16) étel (16) fénykép (18) film (15) flash (55) hdr (6) internet (33) ital (5) játék (13) köztér (35) ötlet (20) szabad (6) tipp (11) tudomány (9) vásárlás (12) zene (40)

Ilyen is van

Firefox 3 Pidgin

Zene nélkül...

Szörp és epe

Ez egy énblog. Ne keress benne értelmet, rendszert vagy bármilyen struktúrát. Néha hőbörgök, néha apró-cseprő megjegyzéseket teszek, néha ötletelek. Ez a blog olyan mint a mindennapok. Néha édes, mint a szörp, néha keserű, mint az epe.

35 vs csősz

2009.02.09. 00:52 szörp epe

A múlt hét egyik híre volt, amelyik nagyobb hullámokat csapott baráti levlistákon a Harmincöt fatolvaj kergette a mezítláb menekülő csőszt volt. Bár mostanában valahogy egyre több rendőrségi hír megy át mainstream hírekbe, úgyhogy lehet, hogy kicsit túlfröcsögi magát a média, de mégis ez a valóság, ez van. Ne hallgassuk el, tudjuk meg, mi történik az országban.

Kimondom kerekperec: cigányokra gondol az ember azonnal, még ha a cikk ezt a szót nem is írja le (sőt, még az aufemisztikus roma szó se olvasható). Hogy miért? Ez jön le a csoportos támadásból, a kerti szerszámok használatából, a tolvajlásból. Sztereotípia, tudom, de erősen megrökönyödnék, ha nem ez lenne a helyzet. Tuti, hogy ez.

Úgy írom le az elöbb bekezdést, hogy nem érzem magam rasszistának. Nem fogok minden szembejövő cigányra úgy nézni, hogy "na ő biztos meglopna, megütne". De azt is gondolom, hogyha egyszer cigány volt az elkövető, azt írják le. Tudom, hogy ezt sajnos miért nem szokták. Mármint azon kívűl miért nem szokták, hogy egyből rászállna a joggvédő sokaság. Mert ha ilyet írna le egy újság/modana be egy híadó ("a cigány elkövetők"), az óhatatlanul magával hordozná, hogy sok ember szemében a két fogalom közé egyenlőségjel kerülne (cigány = elkövető), pedig ez nem két irányú viszony, sőt (nem minden bogár rovar.... ismert a régi mese), az egyenlőségjel nem ugyanaz, mint a tartalmazás/elem jel. Ez más néven a PC, ami azért van, hogy a kommnikáció ne támogassa, erősítse a diszkriminálást.

Szerintem a legelvakultabb jogvédőkön kívűl mindenki látja ezt a dilemmát. Ugyanakkor nagyon rosszul szokott esni az is, amikor az elvakult cigányellensek megvádolnak mindenkit, aki azt mondja, hogy "nem minden cigány bűnöző, hé", hogy "miért védi a cigány bűnőzőket". Nehéz dolog középen állni.

Én nem akarom védeni a bűnözőket. Azt gondolom, hogy aki bűnőző, annak az igazságszolgáltatás megfelelő lépései után a börtönben a helye (a megfelelő büntetéssel). De ugyanakkor ne kelljen egy nem bönőző cigánynak félni az utcán, csak azért mert vannak olyan emberek, akik ugyanabba a népcsoportba tartoznak mint ő, hogy megverik szépen.

És még valami: én sem akarok félni az utcán. Sem azért, mert bűnözők megtámadnak, sem azért mert ilyen-olyan színezetű emberek azt gondolják, hogy meg kell engem verni, mert esetleg nem úgy gondolkozok a dolgokról, mint ők.

Tenni kellene valamit ezekért a dolgokért, de nem látm, hogy hova kellene nekem mennem és mit megfognom, hogy változás legyen e téren. Talán ez bánt a legjobban.

4 komment

Címkék: köztér

A bejegyzés trackback címe:

https://szorpepe.blog.hu/api/trackback/id/tr54931402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KABARCZ 2009.02.09. 08:57:51

Mind gyakrabban tapasztaljuk, vagy olvashatjuk a médiában, hogy győz a jogi csűrcsavar - ahogy mondtad - az igazsággal, a valósággal szemben. Aki jobban forgatja a törvényt, az a nyerő. Hogy mi az igazság, az nem számít.
Szerintem az igazság az, hogy ha valami problémád van, ha félned kell valamitől, vagy valakiktől, nemigen számíthatsz másra saját magadon kívül. A kormányra, hivatalos képvieletre egyáltalán nem. alig találsz olyan szervezetet, akinek a te érdekeid a fontosak, pláne a saját érdekeik tekintetbe vételével.
Magyarul, a világ tojik az egyes emberekre.
Nem hiszem, hogy véletlen az a tendencia, hogy bezárkóznak az emberek, és siránkoznak, panaszkodnak, időnként hőbörögnek vagy acsarkodnak - leginkább a névtelenség megőrzése mellett.
Én sem akarok félelemben élni, és nem akarom, hogy mások félelemben éljenek.
Hiszem, hogy sokat tehetünk, ha a megoldáson is elkezdünk gondolkozni.

szörp epe · http://szorpepe.blog.hu 2009.02.10. 10:16:14

@KABARCZ: Áhhh, a jogászokat külön nem szenvedhetem. Az a gond (ami miatt egyre több az ilyen), hogy elsikkad a törvény szelleme, és a betü szerinti betartásra (=kiskapuk keresése) törekszik mindenki. Sajnos nem tudom, hogy ez ellen mit lehet tenni. Talán kicsit többet kommunikálni egymással (igaz, most is üzenőfalon írogatok Neked, ahelyett, hogy innánk egy sört).

Az igazság ezek után borzasztóan relativizálódott és csak nagyon sarkítva jelenik meg. Nehéz nem átesni a ló túloldalára, ha beszélek valamiről. másről az emberek mindig kétfelé osztják, bármit mondasz, aszerint mit akarnak hallani, aztán a ló két oldaláról meg már nem egymással fogunk beszélni, hanem a lóval....

Én a megoldást egyben látom: az oktatás fejlesztésében, úgyhogy eltökélt szándékom, hogy meló mellett is fogok menni iskolába tanítani.

KABARCZ 2009.02.11. 10:15:37

Lehet, hogy az oktatásban van a megoldás? Mindenesetre, ha az oktatás nem változik, valószinű, hogy romlik a helyzet. Az oktatás a jövő. De mi van a jelennel? Mi van a saját világunkkal? kabarcz.blog.hu/2009/02/10/veszpremi_tortenet_nehany_kerdes
esetleg nézd meg ezt is!
Milyen iskolába tudsz menni, és mit tanítani?
Amúgy egy sör mellett (vagy valami más mellett - demokrácia van) beszélgetni mindenképpen növelné a hatékonyságot. Lehet, hogy ezzel kéne folytani, vagy éppen kezdeni?

szörp epe · http://szorpepe.blog.hu 2009.02.20. 16:11:46

1. sör jó :).
2. Középiskolába, informatika. Nem nehéz, mert járok tanárszakra is (hobbim: tanulás)
süti beállítások módosítása