Itt a nyár, lehet ismét fröccsözni, ami nemcsak egy ital, hanem egyúttal életérzés is, ráadásul hungaricum. Én bevállalom.
Egyrészről jó nyáron, mert szódatartalmával jobban csökkenti a szomjúságot, és segít a folyadékpótlásban is. Mindezt úgy, hogy a hőmérséklet függvényében állítható a szóda százalék.
Másrészről jó kalória szempontjából is, hiszen az alkohol fajták közül ebben a fehér száraz bor a legjobb (amiből a fröccs a legjobb), és ez még higításra is kerül. Bár itt van egy kotra veszély, hogy eléggé itatni tudja magát, szóval csínyján kell bánni vele, esetleg időnként beiktatni egy alma fröccsöt (bor helyett almával készül).
Végül a magyar Wikipédiáról a mennyiségekről, hogy tudjál mit kérni, illetve el is tudd magyarázni a pultosnak mit is akarsz:
Fröcs neve | Bor mennyisége (dl) | Szódavíz mennyisége (dl) | Szódavíz részaránya (százalékban) |
---|---|---|---|
Krúdy-fröccs | 9 | 1 | 10 |
háziúr | 4 | 1 | 20 |
nagyfröccs | 2 | 1 | 33 |
házmester | 3 | 2 | 40 |
polgármester | 6 | 4 | 40 |
kisfröccs | 1 | 1 | 50 |
maflás | 5 | 5 | 50 |
viceházmester | 2 | 3 | 60 |
hosszú lépés | 1 | 2 | 67 |
lakófröccs | 1 | 4 | 80 |
távolugrás: | 1 | 9 | 90 |
Kisfröccs alapok. Kisfröccsből az ember mindig egyből kettőt kér, mert nem tart olyan sokáig úgyse. Páratlan számú kisfröccs csak úgy kerülhet, hogy az ember a pultnál kikér egyet érkezéskor, azt felhajtja így ellenőrizve a bor minőségét (meg ekkor úgyis szomjas), és ha minden rendben lévőnek látszik, akkor lehet rendelni mennyiségben.
Nagyobb mennyiséget (0,5l-nél többet) nem nagyon érdemes kérni, mert megmelegszik. Legjobb döntés a nagyfröccs (estére), vagy a hosszúlépés, nagyobb társaságban a kisfröccs (ha mindenki iszik). Esetleg fajsúlyosabb beszélgetések alá egy házmester.