Csütörtöki menü jól sikerült, úgyhogy rögzítem recept formában is:
Hozzávalók:
- Negyed zeller
- 4 gerezd fokhagyma, 2 fej hagyma
- 1 csomag spárga
- 1 csirkemell
- 1 üveg zöld magozott olivabogyó
- Fűszerek: só, izlés szerint (curry, bors), de a csirke elég sokat elbír
- 1 csomag (fél kiló) tészta
- Szójaszós, petrezselyem
- Salátának: káposzta, spenót, aszalt paradicsom
Wokba: negyed zeller apró kockákra darabolva, 4 gerezd fokhagyma darabolva (nem szeretem nyomni), két fej hagyma szeletelve. Ezt olivaolajon kicsit megpirítani (a zeller később teljesen pépesedik, sűrítve majdan a szószt). Kicsit érdemes sózni/vegetázni, hogy a hagyma ne legyen teljesen édes.
Ha már a hagyma is kellemesen megpuhult, akkor kb 2 deci vízzel felönteni (áljon benne elég, de nem kell a wokot tökig önteni, később utántölthető, nem kell egészen az összes matériát fedni, mert inkább párolni akarunk nem főzni, a sok víz a szósz miatt kell). Ebbe kell belerakni a vékonyra feldarabolt csirkemellet. Én csak egyet raktam, mert nem vagyunk nagyon húsevők, és kicsit fagyos is volt még, de ez sem baj neki szépen ki fog főni. Fedőt rá, majd a víz miatt szépen puhára párolódik.
Fűszerezés ezúttal minimális volt, mert a vendégek nem nagy fűszer evők, úgyhogy kis bors, és indiai curry fűszerkeverék mértékeltesen.
Viszonylag gyorsan megfő így a husi is (ha már fehér a belseje is, akkor jó), ezért kb félidőnél ráraktam a kicsire darabolt spárgát (minden darabot úgy kell belőni, hogy a villára jól felférjen).
Végül pedig egy feladarabolt olivabogyó ment rá. Én az olivabogyó szaftját is rá szoktam egy az egybe önteni a szószra ne menjen az se kárba, ad neki egy kis jó savanykás/sós ízt.
Amikor már a husi is kész, és a spárga is jól megpuhult, akkor a lefőtt tésztát (Gyermelyi VitaPasta zöldséges orsó, mert szép színes, egészséges és finom is) ráönteni (kicsit keményre kell hagyni, mert a szaftot úgy is beszívja, így lesz jó ízes a tészta is), kis szójaszószt rá, és még egy kicsit pirítani kell a wokban. Amikor majdnem kész, akkor egy csokor petrezselymet ráaprítani.
Salátának káposztasaláta volt spenótlevéllel és aszalt paradicsommal (hogy legyen minden színből).