HTML

Címkék

blog (17) budapest (19) buli (12) cég (7) egyetem (14) élet (39) érzés (16) étel (16) fénykép (18) film (15) flash (55) hdr (6) internet (33) ital (5) játék (13) köztér (35) ötlet (20) szabad (6) tipp (11) tudomány (9) vásárlás (12) zene (40)

Ilyen is van

Firefox 3 Pidgin

Zene nélkül...

Szörp és epe

Ez egy énblog. Ne keress benne értelmet, rendszert vagy bármilyen struktúrát. Néha hőbörgök, néha apró-cseprő megjegyzéseket teszek, néha ötletelek. Ez a blog olyan mint a mindennapok. Néha édes, mint a szörp, néha keserű, mint az epe.

Itt áll Ön a politikai térképen

2009.05.03. 23:43 szörp epe

Elég sokat foglalkozok közélettel, hogy nagyjából tudjam, hol állok, ennek ellenére (vagy talán pont ezért?) mindig lelkesen vetem bele magam az újabb tesztekbe, ahonnan kijön mit is gondolok a világról (hátha egyszer meglepem magamat). Úgy tünik, most sikerült.

Fene se tudja miért, de az elmúlt pár évben aláhagytam a gazdasági baloldaliságommal, és átvetődtem a túloldalra, talán annak van ebben nagyobb szerepe, hogy most már elég sokat dolgoztam, és néha nem enyhén zavar, hogy mit tesznek a keményen megkeresett majd befizetett adómmal.

Ez egyébként a Politikai térképből jött ki most. Bemásolok néhány grafikont ide emlékeztetőül, és néhány komment. Ja, ezek az adatsorok a "kutatási" részből kerültek ki, kivéve ahol jelzem, hogy az internetes kitöltőkhöz hasonlítottam magam.

Pártosban nem sok meglepő, a legközelebbi piros pont az MSZP 1994-es programja, a legközelebbi kék az SZDSZ 1998-as programja, az LMP kicsit balra van tőllem. Ami itt kicsit vicces az talán a FIDESZ levándorlása egyrészről, másrészről a FIDESZ tábor + bizonytalanok inkább gazdasági baloldalisága + konzervatívizmusa....

Döbbenet1. Hát én nem gondoltam volna, hogy saját korcsoportomban ennyire "szélsőséges" leszek. Valahogy mindig úgy voltam vele, hogy aki fiatal, még optimista a jövőt illetően és szeretne változásokat elérni, erre tessék. A gazdasági bal fölénye nyomasztó, bár ez lehet a szolidaritás is. Ha nem azt látnám manapság, hogy a szolidaritást inkább csak kihasználják sokan. Kicsit soknak érzem a konzervatívot is (gondolom ezek voltak azok a kérdések, hogy "nőnek a tűzhely mellett a helye" és "csak vallásos ember lehet erkölcsös"), bár mindenki inkább középre húz (pl engem kivéve persze).

Döbbenet2. Aki diplomás, ott túlnyomó részen van a gazdasági baloldaliság (példa kérdések lehettek az állami cégekről, ki fizessen több adót stb). Vagy az lehet, hogy az egyetemek inkább szolidaritásra nevelnek. Vagy pedig az, hogy a diplomások egy jelentős része állami szektorban helyezkedik el (tanárok, orvosok), akik naná azt mondják, hogy korlátozni kell a vállalkozások jogait, fékezzük meg a multikat stb. Bár lehetne ez is jól működő model, pl. skandináv államok, csak nálunk sokan inkább visszaélnek ezzel a helyzettel, meg persze munkamorálban sem tartunk még messze ott.

Utolsó elötti ábrán az online kitöltőkhöz hasonlítottam magam. Ez egyrészről azért is érdekes, mert itt sokkal többen vannak abban a negyedben (liberális-gazdasági jobb), mint én, sőt még engem lehagyva is, másrészről ezt meg a kutatási adatokat összehasonlítva jönnek elő olyan felvetések, hogy akkor most melyik is reprezentatív, és mit mér a kutató. De nem akarok bemenni módszertani finomságokba, azt meghagyom a szakértőknek.

Ami komment. Azt hiszem a hívőség az nem akkor vízválasztó világnézeti kérdésekben, mint azt egyes politikusok, pláne a nagyobb ("történelmi") egyházak vezetői azt be szeretnék állítani, bár itt is látszik, hogy "lent" több a hívő, mint "fent", míg a nem hívők inkább fordítva. A fenti ábra kicsit jobb értelmezéséhez a kutatásban résztvevő adatok ugyanerre (hívő) utoljára.

Hát hóóóógyispersze. Ez és az előző alapján: nagyon mások töltötték ki on-line, mint a kutatásban résztvevők, illetve az is biztos, hogy a hívőség nem igazán döntő világnézeti kérdésekben. Nesztek 1házak....

Zárszó: töltsétek ki a kérdőívet minél többen, legalább kicsit elmélkedhettek néhány kérdésen.

Szólj hozzá!

Címkék: internet köztér

A bejegyzés trackback címe:

https://szorpepe.blog.hu/api/trackback/id/tr531101370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása