HTML

Címkék

blog (17) budapest (19) buli (12) cég (7) egyetem (14) élet (39) érzés (16) étel (16) fénykép (18) film (15) flash (55) hdr (6) internet (33) ital (5) játék (13) köztér (35) ötlet (20) szabad (6) tipp (11) tudomány (9) vásárlás (12) zene (40)

Ilyen is van

Firefox 3 Pidgin

Zene nélkül...

Szörp és epe

Ez egy énblog. Ne keress benne értelmet, rendszert vagy bármilyen struktúrát. Néha hőbörgök, néha apró-cseprő megjegyzéseket teszek, néha ötletelek. Ez a blog olyan mint a mindennapok. Néha édes, mint a szörp, néha keserű, mint az epe.

EVF mindig

2008.08.29. 10:49 szörp epe

Mostanában azon veszem észre magam, hogy fényképezés közben gyakorlatilag folyton az EVF-et használom, az LCD-t meg csak akkor hajtogatom ki, ha valami extrém pozícióból, alulról vagy felülről akarok képet csinálni. Eleinte azt gondoltam, hogy ezt puszta sznobságból teszem, hogy profibbnak látszódjak (ami azért egy S3-mal nem egyszerű), de visszanézve az elmúlt hetek képeit találtam pár praktikus indokot is mellette, szóval nem lettem teljesen beképzelt mégse.

  1. Napfény. Sajna az LCD egyik nagy hibája, hogy némi napfény már jelentősen torzítja a látható szineket rajta, gyakorlatilag ez legjobb minőségűnél is előfordul. Vagyis ha ez ember normálisan akarja látni, hogy mit is fényképez, akkor inkább a keresőbe kell néznie.
  2. Sötétség. Meglepő módon az ellenkezője is legaláb annyira rossz. Ha az ember olyan buliban fényképez, ahol viszonylag sötét van, és szabad szemmel is csak néhány konturt lát, akkor azért vakuval még lehet elég mókás képeket csinálni, csak a az LCD fog egy nagy fekete képet mutatni. Én ekkor úgy szoktam, hogy jobb szememmel az EVF-be nézek, míg ballal meg "elnézek a gép mellett", így legalább egy halvány esélyem van arra, hogy arra felé néz a gép, amerre én akarom. Egy kis gyakorlással elég jól lehet már látni, hogy az ember mekkora területet fényképez, és az irány is jól belőhető, szemben azzal, ha az ember csuklóból lövi el a képet.
  3. Rázkódás. Hiába az optikai képstabilizátor, ha már kicsit játszani akarunk a beállításokkal, és nem csak autoban lövöldözni, akkor elöbb-utóbb bejátszik a kézremegés. Ha az EVF-be nézünk, és ráadásnak másik kézzel is fogjuk a gépet, akkor a karunkat automatikusan behúzzuk, és a testünkhöz szorítjuk a könyökünket (hacsak nem a bontott csirke tartást vesszük fel), ezzel jelentősen csökkentve a kézremegésből adódó elmosódást. 1/10, here I come.
  4. Balesetek. Ha közelebb tartjuk magunkhoz a gépet, akkor nagyobb tömegben kevesebb eséllyel verik ki a kezünkből, ez sem elhanyagolható. Oké, csuklószíj, én a nyakpántot is mindig a kezem köré csavarom, de ha már kiesik a kezemből, akkor neki ütődhet valaminek, ami viszont nem jó. Mert ugye ha az ember fényképez, akkor kébá megszünik a világ körülötte.

Tanulság: hiába mondja azt az eladó, hogy "ezen a gépen nincs EVF, csak egy LCD panel, de azon pont olyan jól látni mindent", nem így van teljesen. Inkább csak előnyei vannak mint hátrányai ha van a gépen. Az EVF használatának két hátránya van, az egyik, hogy a beállításokhoz az arcunk alatt kell matatni, ezt gyorsan meg lehet szokni egy kis gyakorlattal. A másik a kézi fókusz használatakor jön elő. Ekkor a képet lehetőleg nézzük meg az LCD-n is, mert az EVF-nek általában jóval kisebb a felbontása, ezért a fókuszhibákat nem is látni olyan jól.

Viszont legalább megnyugodtam jól, nemcsak azért nőtt oda a gép az arcomhoz, mert sznob vagyok, hanem így tényleg jobb képeket lehet csinálni a feniteket végiggondolva.

Szólj hozzá!

Címkék: tipp fénykép

A bejegyzés trackback címe:

https://szorpepe.blog.hu/api/trackback/id/tr20639099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása