HTML

Címkék

blog (17) budapest (19) buli (12) cég (7) egyetem (14) élet (39) érzés (16) étel (16) fénykép (18) film (15) flash (55) hdr (6) internet (33) ital (5) játék (13) köztér (35) ötlet (20) szabad (6) tipp (11) tudomány (9) vásárlás (12) zene (40)

Ilyen is van

Firefox 3 Pidgin

Zene nélkül...

Szörp és epe

Ez egy énblog. Ne keress benne értelmet, rendszert vagy bármilyen struktúrát. Néha hőbörgök, néha apró-cseprő megjegyzéseket teszek, néha ötletelek. Ez a blog olyan mint a mindennapok. Néha édes, mint a szörp, néha keserű, mint az epe.

Paprika + alkohol

2008.07.30. 09:43 szörp epe

Ma is tanultam már valami hasznosat. A Mancs mostani számában van egy cikk a paprikáról, pontosabban a paprikában található, csípősséget okozó anyagról, a kapszaicinról. Bár szeretem a fűszeres étkeket, de azért egy-egy csípősebb igencsak meg tud tréfálni, ami általában nem tölt el boldogsággal, sőt azt se igazán szeretem, amikor "kétszer csíp" (megzavarja a békés olvasást).

A lényeg a következő: vízben nem oldódik, tehát hiába öntjük a szánkba a vizet, ha mégiscsak beleittunk. Ellenben szerves oldószerek -> alkohol. Ergó, ha már az ember elkezdte enni a chilipaprikát egy gyors pálinkával még mindig megoldhatja az égető problémát (és még mondja valaki, hogy a pálinka nem orvosság). Újabb indok a laposüvegem állandó magamnál tartására.

Apró flash, hogy a tömegoszlatásra használt könnygázok is ezt a hatóanyagot tartalmazzák, vagyis helyesebb lenne, ha borsspray helyett paprikaspray-nek neveznénk. Ez talán magyarosabb is (ha már a "paprika" szó is magyarból került át ide-oda nemzetköziesülve).

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: tipp tudomány étel

A bejegyzés trackback címe:

https://szorpepe.blog.hu/api/trackback/id/tr10592278

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szófejtés - ősi szavak nyomában 2009.06.20. 22:59:28

Ríkat-e papot a paprika?Számos nyelvben nem tesznek különbséget – legfeljebb jelzők segítségével – a bors és a paprika közt. Ez igencsak megnehezíti a fordításokat, így születhetett a cayenne-bors, a bors-spray meg a forró csilibors. A magyar…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása